Blog

Представники ДІУ взяли участь у круглому столі з питань розвитку ринку оренди житла

12:04 03 Серпня in Діяльність установи

2 серпня 2018 року в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України відбувся круглий стіл «Орендне житло в Україні: перспективи та проблематика».

У круглому столі взяли участь заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе, представники Мінрегіону, Міноборони, Міністерства юстиції, Міністерства фінансів, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства соціальної політики, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, Державної фіскальної служби, Державної іпотечної установи, Державної регуляторної служби, інших профільних відомств та організацій, BRDO, Асоціації міст України, Будівельної палати України, Конфедерації будівельників України, профспілок, бізнесу, громадськості та ЗМІ.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України працює над розробкою ефективного законопроекту щодо створення орендного житла в Україні, який дозволить створити дієвий ринок такого житла та врегулювати його, що зможе у більшій мірі вирішити житлову проблему багатьох українців.

Під час круглого столу обговорювалися питання створення інструментарію для започаткування розвитку ринку орендного житла в Україні, як одного з шляхів вирішення житлової проблеми населення, підняття ринку будівництва на новий рівень та залучення інвестицій у будівельну галузь. Зокрема, йшлося про формування муніципального фонду орендних будинків, джерела їх фінансування, особливості будівництва орендних будинків, управління орендними будинками і умови найму.

Представники Державної іпотечної установи підтримали започаткування Мінрегіону щодо розробки окремого законопроекту “Про орендне житло” та запропонували додатково включити до такого проекту засади функціонування ринку будівництва та оренди (лізингу), його державного регулювання та врахувати забезпечення житлом як на умовах оренди, так і на умовах фінансового лізингу (оренди з викупом), що сьогодні вже започатковується Державною іпотечною установою при реалізації державного інвестиційного проекту «Забезпечення житлом громадян на умовах фінансового лізингу». Зазначалося, що розробка та прийняття окремого законопроекту дозволить реалізувати державні програми по забезпеченню житлом на умовах лізингу із залученням додаткових коштів на фінансових ринках.

Довідково:
На виконання доручення Першого Віце-прем’єр-міністра України – Міністра економічного розвитку та торгівлі Кубіва С.І. ДІУ було розроблено інвестиційний проект «Забезпечення житлом на умовах іпотечного кредитування або фінансового лізингу», який отримав позитивні висновки державної експертизи. Метою Інвестиційного проекту є залучення Державною іпотечною установою зовнішніх запозичень для фінансування придбання та будівництва понад 30,6 тис. квартир з подальшою передачею їх у фінансовий лізинг.

Наразі триває процес погодження умов отримання фінансування даного проекту та умови надання державної гарантії за зовнішніми запозиченнями ДІУ.